TARIKH : 2 NOV 2009
MASA : 9.00PG - 5.00PTG
PENGISIAN : Kursus ini akan melibatkan 6 peserta di mana mereka akan dibawa ke Pusat Masakan Kemas Labis untuk menjalani latihan masakan di sana selama 1 hari. Ini memberikan peluang kepada suri rumah atau belia untuk menambahkan kemahiran dan ianya boleh dijadikan satu perniagaan.
PERJALANAN SESI
Kursus Masakan ini dijalankan dengan kerjasama Kemas Labis.Kursus masakan ini diadakan pada jam 9.00 pagi bertempat di Pusat Masakan Kemas Labis. Menu Masakan yang dipilih ialah membuat roti.Antara roti yang akan dipelajari ialah roti sosej, roti pizza, roti berinti seperti kelapa,kaya, kacang dan krim
Kursus ini diajar oleh tenaga pengajar Pusat Masakan Kemas iaitu Puan Absah binti Othman.
Pada peringkat permulaan Puan Absah menunjukkan bahan-bahan yang perlu digunakan dalam pembuatan roti. Kemudian barulah para peserta sama-sama melakukan proses seterusnya seperti menguli menggunakan mesin. Apabila tepung sudah selesai di uli dan naik proses seterusnya membahagikan kepada doh-doh roti mengikut timbangan yang sama supaya saiz roti yang dihasilkan sama saiz. Kemudian barulah dibahagikan kepada roti apa yang hendak dihasilkan dan peringkat akhir ialah pembakaran roti.
PESERTA
1.Siti Su’aidah binti Razali : 910731-01-6712
2.Noradibah binti Kadiran : 940620-01-6522
3.Siti Suhanis Afifah binti Razali : 940425-01-6762
4.Nabilah Amalina binti Abd Rahman : 941216-01-6592
5.Nur Athira binti Mohamed Diah : 910810-01-5128
6.Siti Nur Khadijah binti Rahmat : 911202-01-5866
MAKLUMBALAS KESELURUHAN
Para peserta mendapat ilmu dan pengalaman sendiri dalam menghasilkan roti. Para peserta juga dijamu dengan roti yang dihasilkan sendiri oleh mereka. Keenakan roti yang dimakan semasa masih panas tidak dapat digambarkan dengan kata-kata dan menjadikan satu pengalaman manis bagi para peserta kerana telah berjaya menghasilkan roti sendiri.
CADANGAN
Kursus ini merupakan peluang perniagaan yang boleh di ambil oleh para peserta sebagai salah satu cara untuk menjana pendapatan dalam memulakan perniagaan. Para peserta memohon untuk diadakan lagi kursus masakan seperti ini lagi dengan menu yang lain pula.
PERJALANAN SESI
Kursus Masakan ini dijalankan dengan kerjasama Kemas Labis.Kursus masakan ini diadakan pada jam 9.00 pagi bertempat di Pusat Masakan Kemas Labis. Menu Masakan yang dipilih ialah membuat roti.Antara roti yang akan dipelajari ialah roti sosej, roti pizza, roti berinti seperti kelapa,kaya, kacang dan krim
Kursus ini diajar oleh tenaga pengajar Pusat Masakan Kemas iaitu Puan Absah binti Othman.
Pada peringkat permulaan Puan Absah menunjukkan bahan-bahan yang perlu digunakan dalam pembuatan roti. Kemudian barulah para peserta sama-sama melakukan proses seterusnya seperti menguli menggunakan mesin. Apabila tepung sudah selesai di uli dan naik proses seterusnya membahagikan kepada doh-doh roti mengikut timbangan yang sama supaya saiz roti yang dihasilkan sama saiz. Kemudian barulah dibahagikan kepada roti apa yang hendak dihasilkan dan peringkat akhir ialah pembakaran roti.
PESERTA
1.Siti Su’aidah binti Razali : 910731-01-6712
2.Noradibah binti Kadiran : 940620-01-6522
3.Siti Suhanis Afifah binti Razali : 940425-01-6762
4.Nabilah Amalina binti Abd Rahman : 941216-01-6592
5.Nur Athira binti Mohamed Diah : 910810-01-5128
6.Siti Nur Khadijah binti Rahmat : 911202-01-5866
MAKLUMBALAS KESELURUHAN
Para peserta mendapat ilmu dan pengalaman sendiri dalam menghasilkan roti. Para peserta juga dijamu dengan roti yang dihasilkan sendiri oleh mereka. Keenakan roti yang dimakan semasa masih panas tidak dapat digambarkan dengan kata-kata dan menjadikan satu pengalaman manis bagi para peserta kerana telah berjaya menghasilkan roti sendiri.
CADANGAN
Kursus ini merupakan peluang perniagaan yang boleh di ambil oleh para peserta sebagai salah satu cara untuk menjana pendapatan dalam memulakan perniagaan. Para peserta memohon untuk diadakan lagi kursus masakan seperti ini lagi dengan menu yang lain pula.
0 comments:
Post a Comment